5 dejavnikov, na katere bodite pozorni pri nakupu novega stanovanja

Nakup novega stanovanja je pomembna in dolgoročna odločitev, ki terja tehten premislek. Pri tem se osredotočite na lastnosti, ki jih od stanovanja najbolj pričakujete in potrebujete ter jih naknadno ne boste mogli spreminjati. K pravi odločitvi vam bo pomagala ocena stanovanja na podlagi 5 splošnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost bivanja:

1. Lokacija in infrastruktura

Eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri stanovanja je ustrezna lokacija in infrastruktura. Pri tem upoštevajte oddaljenost delovnega mesta, trgovin, zdravstvenega doma, pošte in drugih pomembnih vsakodnevnih destinacij. Za družine z otroki so to na primer vrtci in šole. Bližina postaje javnega potniškega prometa je velika prednost. Čimbolj podrobno si poskusite zamisliti, kako bi potekala vaša jutranja pot v službo in popoldanska po opravkih. Ne bo škodilo, če poti dejansko opravite ob pravih urah, tako boste videli, koliko časa zahtevajo. Dobro razmislite tudi o tem, kakšne priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa so vam na boljo v bližini. Če imate radi naravo, boste vedno znova znali ceniti bližino izletniških točk in sprehajalnih poti, če raje doživljate mestni utrip, pa vam bo veliko pomenil hiter dostop do večjega mesta. Najboljša je seveda tista lokacija, ki hkrati ponuja oboje!

Lokacija naselja Nokturno združuje oboje – umik v naravo in hiter dostop do živahnega mesta Koper. Do trgovin, pošte, lekarne in zdravstvene ustanove v koprskem predelu Semedela je le nekaj minut hoje. Blizu Nokturna, na območju Semedele in v centru Kopra, so številni vrtci in šole. Tik ob naselju je avtobusno postajališče mestnega potniškega prometa, ki nudi odlične povezave s Koprom, Semedelo, Žusterno, nakupovalnim centrom Supernova in Izolsko bolnišnico. Od hitre ceste proti Ljubljani ali obvoznice za Portorož in Sečovlje naselje Nokturno loči le nekaj minut. Nokturno je odlično izhodišče za daljše ali krajše izlete v naravi. Blizu so številne izletniške točke in čudovite sprehajalne poti ter številna urejena kopališča in bazeni.

2.  Parkirna mesta

Zagotovljeno parkirno mesto, ki vas čaka, ko se vrnete domov, je ena poglavitnejših lastnosti bivanjskega udobja. Pokrita garaža je vsekakor najpopolnejša rešitev, še posebej ob slabem vremenu in v vročih poletnih mesecih, ko se boste vedno usedli v prijetno hladen avto. Če stanovanju parkirna mesta niso dodeljena, preverite stanje razpoložljivosti parkirnih mest v okolici. To je najbolje storiti v večernih urah, saj so parkirišča takrat najbolj zasedena. Pozanimajte se, ali boste imeli s parkiranjem dodatne stroške in preverite, kje bodo lahko parkirali vaši obiskovalci.

Vsem stanovanjem v Nokturnu pripadata dve parkirni mesti v podzemni garaži pod naseljem. Obiskovalcem so prav tako namenjena parkirna mesta v garažah in nekaj na zunanjih površinah, dostop do garaž pa je krmiljen daljinsko.

3. Dostopnost

Ena pomembnejših lastnosti doma je njegova dostopnost, še posebej, če imate družino z majhnimi otroki ali nameravate v stanovanju udobno bivati tudi v poznih letih. V takih primerih pred nakupom preverite, ali so v stavbi dvigala, ali so hodniki dovolj široki in kam lahko pospravite otroške vozičke ali kolesa.

Vsaka bivalna enota v Nokturnu ima po stopnišču in z osebnim dvigalom dostop do pritličja in podzemnih garaž. Shrambe, servisni in skupni prostori so v kleti, pritličju in v garažah. Vse shrambe so osvetljene. Odpiranje vhodnih vrat objekta poteka prek domofonske videonaprave. Na hodnikih in stopniščih so poleg splošne razsvetljave tudi varnostne luči, ki se prižgejo ob izpadu električne energije.

4. Naravna svetloba prostorov

Ker med štiri stenami preživimo precej časa, je pomembno, da je prostor med njimi karseda prijeten, pri čemer odločilno vlogo igra svetloba. Pri ogledu stanovanja je priporočljivo preučiti, kakšne vrste svetloba pronica vanj. Severna svetloba je na primer mehkejša in bolj razpršena, južna pa bolj dinamična, saj meče močne sence. Zastekljene površine so tiste, ki v dom spuščajo sončno svetlobo in hkrati omogočajo stik z zunanjim svetom. Večja okna pomenijo več svetlobe, neprecenljivo pa je, če poleg tega nudijo še prelep razgled.

Stanovanja v naselju Nokturno so svetla in zračna. Vsa imajo zunanje lože ali terase, ki jih od notranjosti ločujejo zastekljene stene z drsnimi vrati. Iz stanovanja se razprostira čudovit razgled na modri Jadran, pogled v lepem vremenu seže vse do Alp in Dolomitov. Lega proti Koprskemu in Tržaškemu zalivu nudi svetlobo čez cel dan in varuje pred poletno pripeko.

5. Kakovost notranje opreme

Pomemben dejavnik pri izbiri stanovanja je tudi kakovost notranjih elementov in opreme. Parket, stenske in talne ploščice, kopalniška keramika so vgradni elementi, ki imajo dolgo življenjsko dobo, zato se je pred nakupom nujno prepričati o njihovi kakovosti. Preglejte stanje oken, vrat in strehe in ali je stanovanje zasnovano z mislijo na sodobne elektronske, gospodinjske in komunikacijske naprave. Pozanimajte se še o garanciji na morebitne napake.

Vsa stanovanja v Nokturnu so opremljena s kakovostnimi izdelki in materiali uglednih blagovnih znamk. Po tleh je položen kakovosten in trpežen hrastov parket. Sanitarije in kopalnice so prostorne in opremljene z modernimi keramičnimi ploščicami, umivalniki in kopalnimi kadmi. Vrata so protipožarna, v stanovanjih so video domofoni, kakovostne klimatske naprave in predvideni priključki za vse sodobne gospodinjske ter komunikacijske naprave.